İçeriğe geç

Olaganustu Nasıl Yazılır Tdk

Olagan üstü nasıl yazılır TDK?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.

Olağanüstü ayrı mı?

Bu kelimenin doğru yazımı, bitişik olarak düşünüldüğündedir. “Normal” ve “üstün” kelimeleri kendi başlarına farklı anlamlara sahiptir. Ancak, bu iki kelime bir araya getirildiğinde, tamamen farklı bir anlama sahip olma olasılığı vardır.

Olağanüstü olağan dışı nasıl yazılır?

8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.

Olağandışı neden ayrı yazılır?

“Olağandışı” kelimesinin doğru yazımı için, “uncommon” olarak ayrı olarak yazılması gerekir. “Olmak” fiilinden türetilen sıradan kelimesi, “standart” veya “sıradan” anlamında kullanılan bir kelimedir. Sıradışı, bunun tam tersi durum için kullanılır.

Olağan üstü durum nedir?

Olağanüstü durumlar: Deprem, yangın, sel, yıldırım vb. doğal afetler olarak tanımlanır. Bunlar kontrol edemediğimiz ve zamanlaması belirlenemeyen durumlardır.

Olağanüstü hal nasıl yazılır?

Doğru kullanım olağanüstü hal şeklinde olmalıdır.

Olağanüstü yerine ne kullanılır?

olağanüstü, harikulade, muhteşem.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Olaganüstü hecelerine nasıl ayrılır?

Bir satıra sığmayan sözcükleri ayırırken satır sonuna tire (-) eklenir. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bu kural bitişik sözcüklerde de uygulanır: baş-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğlu, vb.

Yanyana nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Pürdikkat nasıl yazılır?

Pürdikkat çok dikkatli anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla “saf dikkat” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı azami dikkatle yapılmalıdır.

Olağanüstü nasıl yazılır TDK?

EXTRAORDINARY NASIL YAZILIR? Bu kelimenin doğru yazımı italik olarak “Extraordinary”dir. Başka bir deyişle, yazım hatalarından kaçınmak için yan yana ele alınmalıdır. Bu kelimenin doğru yazımı, bitişik olarak düşünüldüğündedir.

Önyargı nasıl yazılır?

Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.

Kuru yemiş nasıl yazılır?

2- Birleşim sırasında ne kelimelerin ne de ikinci kelimenin anlamını değiştirmediği bileşik kelimeler ayrı ayrı yazılır. Aşağıda yiyecek ve içecek adlarından türetilen bazı bileşik kelimelerin örnekleri verilmiştir. Kurutulmuş kuruyemiş kelimesi burada farklı bir yazımla da görülmektedir.

Suçüstü nasıl yazılır?

“Kızıl el” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “kırmızı el” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “kırmızı el”dir.

Akşam üstü nasıl yazılır?

Türkçe yazım kurallarına göre, “yukarıda”, “aşağıda”, “yukarıda” vb. gibi, belirli bir yer ve yön belirtmeyen kelimeler kelimenin sonuna eklendiğinde, iki kelime birlikte yazılır. Yanlış olarak “öğleden sonra” olarak yazılır, ancak doğru olarak “öğleden sonra” olarak yazılır.

Öngörülme nasıl yazılır TDK?

FORECAST KELİMESİNİN ANLAMI Gelecek için kararlaştırılıp hesaba katılması anlamına gelir. Bu kelime genellikle amaçlandığı gibi yanlış yazılır. Doğru kullanımı to predictate olmalıdır.

Üst kurul nasıl yazılır TDK?

Doğru kullanım “Yüksek Konsey” şeklinde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir