Bingöl’ün genel özellikleri nelerdir?
Bingöl, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat’ında bulunan bir ildir. İlin nüfusu 282’dir.
Bingöl neyi ile ünlüdür?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer ünlü yerel yemekleri arasında emmenagog, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.
Bingöl nasıl bir şehirdir?
Şehirde karasal iklim hakim olup yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Bingöl, yaylalarıyla yaz aylarında temiz hava keyfi vadediyor ve merkeze 25 km uzaklıktaki kayak merkeziyle Aralık ve Mart aylarında kış turizmi meraklılarına kapılarını açıyor.
Bingöl’ün yüzde kaçı Kürt?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler.
Bingöl denince akla ne gelir?
Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu belirten İbrahim Çapak, Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu söyledi.
Bingöl’ün geçim kaynağı nedir?
Bingöl’ün ekonomisi hayvancılık, tarım ve ormancılığa dayanmaktadır. Bu sektörlerde çalışanlar nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Üretim ve inşaat sektörlerinde çalışanlar çalışan nüfusun %3’ünü oluşturmaktadır.
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler arasında yaban domuzu ve gri kurt bulunur.
Bingölde en çok ne yetişir?
Bingöl ilinde en çok yetiştirilen sebze karpuzdur; Meyveler arasında ceviz ağırlıklı olarak yetiştirilir. Öte yandan tahıllar arasında buğday en yaygın olanıdır; baklagillerden fasulye; endüstriyel çiftliklerden patates; Yem bitkileri arasında yonca yetiştirilir.
Bingöl’ün ne yemeği meşhur?
Ayrıca Bingöl yemek kültürünün en önemli yöresel yemekleri şunlardır: Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patife), tutaç çorbası, kilç, lopik, maliyez, parmar (semizotu), pılık . .
Bingöl mevsimi nasıl?
Karasal iklimin hüküm sürdüğü Bingöl’de kış ayları karlı ve soğuk, yaz ayları ise sıcak ve kuraktır. İlde dört mevsimin etkileri açıkça görülse de yazlar genellikle kısa, kışlar ise uzundur.
Bingöl’den ne alınır?
Yerel dut pekmezi ve Bingöl balı satın alınabilir. Dokuma: Bingöl ve çevresinde halı, kilim, paspas, çorap, eldiven ve heybe gibi el sanatları ürünleri ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl Kürt mü Alevi mi?
Bingöl Alevilerinin bir kısmı Kurmanc, bir kısmı Dimili (Kird/Zaza). Yayladere, Kiğı ve Yedisu ilçelerinde Kurman Alevileri çoğunluktadır.
Türkiye’de en çok Kürt hangi ilde?
Ankara (Rûdaw) – 2014 yılında 77 milyon 695 bin 904 kişi olan Türkiye nüfusu, 2015 yılı sonunda 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri arasında en fazla nüfusa sahip olan il ise Antep oldu.
Çolig ne demek?
“ÇEVLİK” kelimesi günlük dilde “ÇOLİG” olarak varlığını sürdürmektedir. Günümüzde birçok kişi Bingöl ismine ek olarak “Çolig” ismini de kullanmaktadır. Bu isim özellikle kırsal kesimlerde şehir merkezini ifade etmek için kullanılır.
Bingöl’ün doğal güzellikleri nelerdir?
Doğa harikası olan yüzen adayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Çir Şelalesi 50 metre yükseklikten sarp kayalıkların arasından akarak muhteşem bir manzara sunuyor. …Kral Kızı Kalesi. …Kiğı Kalesi. …Zag Mağarası
Bingöl’ün yöresel yemekleri nelerdir?
Ayrıca Bingöl yemek kültürünün en önemli yöresel yemekleri şunlardır: Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patife), tutaç çorbası, kilç, lopik, maliyez, parmar (semizotu), pılık . .
Bingöl’ün diğer adı nedir?
Bu adla şehir merkezi 1945 yılına kadar “Çapakçur” olarak anılmıştır. 1945 yılında “BİNGÖL” adı verilmiştir. Ve bu adla bilinmektedir. İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK” olup; dere kenarında bulunan bağ ve bahçe alanı anlamına gelmektedir.
Bingöl’ün iklimi nedir?
İKLİM: Bingöl ve çevresi kuzeyden gelen nemli-soğuk hava kütlelerine maruz kalması ve yükseklik faktörü nedeniyle yazları sıcak, kışları soğuktur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre Bingöl’de yıllık ortalama sıcaklık 12.1 derecedir.